dimecres, 25 d’abril del 2018

Primera concentració contra la massificació turística

500 personas protestan contra el turismo «ilimitado e irrespetuoso»



La primera concentración contra la masificación turística alerta de que la isla se convierte «en un ´beach club´ continuo donde los residentes estorban» | «En la isla del ´glamour´ la gente cada vez es más pobre y hay menos calidad de vida»

21.04.2018 | 09:42

500 personas protestan contra el turismo «ilimitado e irrespetuoso»
La concentración en Vara de Rey.

Medio millar de personas se concentraron ayer por la tarde en el paseo de Vara de Rey, convocadas por la plataforma ciudadana Prou! contra la masificación turística de Ibiza y para rechazar el «crecimiento desorbitado».
Al acto acudieron representantes de las más de 30 entidades que se habían adherido, especialmente de tipo vecinal, ecologista y cultural. Se trata de la primera protesta multitudinaria celebrada en Ibiza contra el exceso de turismo y sus efectos.
La concentración discurrió en un ambiente festivo, con numerosas pancartas contra los beach clubs, las discotecas, el ruido provocado por estos locales, la privatización de playas y la pasividad de los políticos ante toda esta situación.
En el manifiesto leído por la dirigente de Prou! Àngels Escandell al finalizar el acto, esta entidad declaró: «No podemos seguir viviendo exclusivamente del turismo». «No es que reneguemos de él, pero sí renegamos de que sea ilimitado, irrespetuoso y excesivo», añadió.
Los organizadores añadieron en otro momento: «Nos repiten una y otra vez que vivimos del turismo. No vivimos, sino que malvivimos. No podemos llamar ´vivir´ a soportar la marabunta de turismo descontrolado que periódicamente asalta nuestra isla e inicia la temporada de la música atronadora, de los psicópatas al volante de coches de lujo o de los atascos infinitos». Todo ello se produce, además, «con el visto bueno de las autoridades competentes, que no saben, no ven o no se enteran».
Paradójicamente, y a pesar del gran volumen de dinero que genera este tipo de turismo, «en la isla del glamour, la gente de Ibiza cada vez es más pobre y la calidad de vida es cada vez más debil», añadió Planells.


«Un precio demasiado alto»


A juicio de Prou! «se ha pagado un precio demasiado alto por el dudoso privilegio de tener renombre internacional como la isla de la fiesta sin límites y el pasotismo». «Hemos creado un monstruo que ha devorado nuestra lengua y nuestra cultura», así como «los recursos naturales y el paisaje, devastado en beneficio de unos pocos por mastodónticos edificios y autopistas desproporcionadas».
Mientras se acelera la «privatización de playas, convertidas en un beach club continuo donde los residente estorbamos», se incrementa también el problema de la falta de vivienda. «Los precios desorbitados de la vivienda han hecho que sustituyamos la mano de obra especializada, médicos, profesores y policías por disc jockeys y promotores musicales», añade el manifiesto, que no olvida «la entrega del puerto de Ibiza al turismo exclusivo después de haber destruido es Botafoc».
Finalmente, se admite la «resposibilidad» que corresponde al conjunto de ibicencos. «Hemos mirado hacia otro lado», afirma Prou! en el manifiesto leído ayer por la tarde.Més informació

dilluns, 26 de febrer del 2018

PROU demana la suspensió de l'agressió ambiental de Xarraca


 EXIGEIX LA DEROGACIÓ DE LA LLEI TURÍSTICA QUE L’EMPARA


PROU demana urgentment la derogació total de la Llei Turística que permet el greu atemptat contra una part de la zona de Xarraca (Punta de Portinatx) que s’està  cometent ara mateix, amb la construcció d’un complex turístic de gran luxe i impacte ecològic . Així mateix, demana la suspensió immediata de les feines d’urbanització d’aquesta calamitat ambiental que es perpetra de forma suposadament legal.

Les obres de moviment de terres i realització d’esplanades posen de manifest que no és tracta de la simple reforma d’uns edificis turístics existents fins ara, sinó d’una obra de major envergadura que consumeix més territori d’Eivissa i que serà destinat a un negoci exclusiu i excloent. Una macro urbanització de luxe que es limitarà a contractar mà d’obra especialitzada  en un client ‘cool’, exclusiva  i ‘refinada’, la majoria segurament procedent de l’estranger,  per distingir-se d’altres negocis de gran luxe ja existents a Eivissa.

Aquesta exclusivitat no permet utilitzar la coneguda excusa dels especuladors basada en la “creació de llocs de feina”, perquè la gent d’Eivissa no hi tendrà cabuda, tret que sigui per a fer net allò que els turistes d’alt poder adquisitiu embrutin. Aquesta regla de tres es pot aplicar perfectament a qualsevol altre negoci de súper-luxe de l’Illa.

Si el ‘Club Vista Bahía’, que hi havia en aquesta zona de Xarraca, ja era un desastre ambiental, ara, a més de consolidar-se l’agressió que es va cometre en el seu moment, s’ampliarà i es privatitzarà el tram de costa que pugui ocupar la nova devastació urbanística.

Fins ara, la zona nord de l’Illa era la més preservada, llevat dels hotels i apartaments de Portinatx, Port de Sant Miquel i Sa Cala, i aquest fet marcava la diferencia amb altres llocs d’Eivissa on la saturació turística i urbanística perjudica greument als residents i expulsa el turisme familiar, que és el que s’hauria de mantenir i fomentar.  Si Sant Joan vol copiar el model que exploten altres municipis es sumarà als majors errors que han comés Sant Antoni i especialment Sant Josep.

PROU creu que al menys la zona nord hauria de preservar-se d’aquesta massificació i fugir de models turístics que a la llarga portaran al suïcidi col·lectiu d’Eivissa i de l’economia.  I això serà així  si basam la indústria en un turisme de luxe amb un poder adquisitiu que li permet ser inconstant i capritxós, que avui ve a Eivissa, però que demà pot anar-se’n per a no tornar més. Sant Joan ha de saber dir NO a l’especulació depredadora destinada a una explotació econòmica amb la qual només els especuladors hi surten guanyant.

El turisme de súper-luxe que es vol consolidar a Xarraca comporta, a més de una mà d’obra  selecta,  tot un circuit de serveis exclusius per a gent de gran poder adquisitiu, prohibitius tant pels residents com pels turistes corrents. Tot això sense comptar amb l’enorme consum de recursos naturals, sobre tot d’aigua i energètics, i amb la necessitat d’importar de diferents llocs del món productes d’alimentació per als paladars exquisits que suposadament tenen aqueixa classe de ‘turistes’. 

Tot això va en detriment de l’economia primària d’Eivissa i de la filosofia de PROU, que defensa l’explotació agropecuària del camp eivissenc de la forma més ecològica possible i el consum de productes locals amb una alta qualitat, que de ben segur no són apropiats per a aquest tipus de visitants. D’altra banda, no són els comerciants d’Eivissa els qui se beneficiaran de tant riquesa, sinó les grans multinacionals.

Per tot lo exposat, PROU demana la derogació de la Llei Turística que empara al desastre de Xarraca i altres similars i posa en risc  tot el litoral d’Eivissa que encara no està construït ja que aquesta llei permet urbanitzar i destruir qualsevol lloc que avui sigui verge amb construccions desmesurades.  Tot depèn de si la inversió surt a compte a les grans empreses.


diumenge, 21 de gener del 2018

Denúncia de nombroses irregularitats en la Marina

La plataforma ciutadana Prou!!!, que el passat dia 13 de gener, dins de les anomenades Ruters Patrimonials,  va fer un recorregut per la Marina, presenta un escrit a l’Ajuntament d’Eivissa en el qual relaciona una llarga llista d’infraccions de les ordenances i la normativa municipal recollida en el PEPRI de la Marina, que el grup de la plataforma pogué observar.

Entre les irregularitats s’hi relacionen les següents:

· Aparells d’aire condicionat instal·lats en balcons i façanes.

· Elements sortint de les façanes.

· Rètols i tendals no concordes amb la normativa.

· Mostres d’abandó i deixadesa.

· Cablejat impactant, que denota gran incúria.

· Colors de les façanes no concordants amb els del conjunt del centre històric. 
Dins aquest punt, destacam el cas que hem titolat com QUAN ÉS L’AJUNTAMENT EL QUE INCOMPLEIX LA NORMATIVA PRÒPIA SOBRE EL COLOR DE LES FAÇANES. És aquest un fet inaudit, sobre tot perquè no és una infracció insignificant, sinó visible i escandalosament transgressiva de  la pròpia normativa municipal en el punt del PEPRI que fa referència als colors de les façanes i que diu: “1. Els colors de les façanes (materials de revestiments, fusteries, persianes, elements ornamentals, etc) seran aquells que assegurin la integració de les noves edificacions dins el conjunt del centre històric.
2. En els casos d’edificis rehabilitats, el color de la façana haurà de ser el mateix que el de l’origen...”
És evident que la façana de l’antiga casa de Sanidad de sa Riba, pintada de vius colors, desentona totalment entre la resta de cases de la Marina. I és especialment greu el fet que sigui l’Ajuntament d’Eivissa el que infringeix la mateixa normativa que ha redactat i el compliment de la qual està obligat a fer cumplir.

Cada una de les  deficiències o infraccións  va acompanyada a títol d’exemple d’alguna fotografia que els mateixos integrants del grup de socis de Prou!!! prengueren durant la Ruta Patrimonial.

Prou sol·licita en el seu escrit que l’Ajuntament adopti les mesures oportunes per tal d’esmenar les  infraccions en què incorre el propi Ajuntament i  per tal de fer esmenar les altres deficiències i infraccions, per tal de tornar a la Marina l’acurat aspecte que mereix com a part important del centre històric de la ciutat d’Eivissa.
La primera Ruta Patrimonial va tenir lloc el dia 13 de desembre de 2017 per la zona de Dalt Vila, de la que també es va fer la denúncia pertinent de les irregularitats observades.