dimarts, 16 d’abril del 2019

Prou defensa el futur sostenible de l'illa i presenta un pacte que inclou auditar als partits que el subscriguin



Roda de premsa del dia 16 d'abril. Vicent Torres (esquerra) i Antoni Pedro
Vegeu texte íntegre. Picau aquí per favor

Eivissa/Llorenç Pedro
La plataforma ciutadana Prou ha signat amb Vicent Torres, president del Consell i secretari general de la FSE, una sèrie de mesures per controlar l'equilibri mediambiental i la sostenibilitat d'Eivissa. Un document similar també l'han signat ja el Partit Popular i Unides Podem que van acceptar les propostes de la Plataforma.

El president de l'organització activista Antoni Pedro ha volgut evitar l ' "efecte pèndol" amb els canvis de mandats i relacionats amb l'entorn natural eivissenc. Al·lega que l'illa pot estar protegida amb una sèrie de decisions que tot partit signant del document haurà de complir. Va defensar també, en una roda de premsa conjunta amb el candidat socialista, la democràcia participativa com una qüestió urgent en general i no només en assumptes mediambientals.
Vicent Torres va recolzar la postura de Pedro esmentant polítiques històriques del PSOE a Eivissa com les normes de preservació de ses Salines i Cala d'Hort o la protecció de Benirràs ... Torres va confirmar estar d'acord amb les propostes de Prou ja que creu que recullen en el seu conjunt el model d'illa que desitja la majoria ciutadana.

A part de les propostes que figuren en el document que consisteixen en mantenir els espais naturals, fomentar el pes del sector primari en l'economia illenca, limitar la sobreexplotació dels recursos hídrics, prohibir "party boats" i "beach clubs", així com protegir la posidònia, el litoral marí, limitar al màxim la contaminació lumínica, sonora i ambiental, regular l'entrada d'arbres que puguin contenir espècies invasores o prohibir totalment la urbanització en espais naturals i protegir de manera contundent i efectiva tots els elements patrimonials, el PSOE ha volgut afegir un petit annex al document de Prou.
En ell s'assenyala que no totes les propostes depenen competencialment del Consell d'Eivissa, d'altres, haurien de concretar millor per al seu compliment per no contradir la legislació estatal i l'europea, com la limitació de cotxes a l'illa o la lliure circulació de persones i mercaderies entre d'altres. Pedro, va admetre la divisió de competències i va assegurar: "Considerarem els punts de l'acord com complerts, sempre que s'inste a dur-los a terme a les autoritats que siguin competents".
En finalitzar la seva intervenció, Vicent Torres, ha qualificat de "lamentable" l'abocament de residus fecals a la badia de Talamanca i ha afegit que una cosa així no hauria de tornar a passar.

Per la seva banda, Antoni Pedro va aclarir que entre els tres partits que ja han signat les propostes gairebé no hi ha diferències en els documents, agraint així la voluntat de millorar i defensar la sostenibilitat de l'illa.

Notícia en castellà
La plataforma ciudadana Prou ha firmado con Vicent Torres, presidente del Consell y secretario general de la FSE, una serie de medidas para controlar el equilibrio medioambiental y la sostenibilidad de Eivissa. Un documento similar también lo han firmado ya el Partido Popular y Unidas Podemos que  aceptaron las propuestas de la Plataforma.

El presidente de la organización activista Antoni Pedro ha querido evitar el “efecto péndulo” con los cambios de mandatos y relacionados con el entorno natural ibicenco.  Alega que la isla puede estar protegida con una serie de decisiones que todo partido firmante del documento deberá cumplir. Defendió también, en una rueda de prensa conjunta con el candidato socialista, la democracia participativa como una cuestión acuciante en general y no solo en asuntos medioambientales.
Vicent Torres respaldó la postura de Pedro mencionando políticas históricas del PSOE en Eivissa como las normas de preservación de ses Salines i Cala d´Hort o la protección de Benirràs… Torres confirmó estar de acuerdo con las propuestas de Prou  ya que cree que recogen en su conjunto el modelo de isla que desea la mayoría ciudadana.

Aparte de las propuestas que figuran en el documento consistentes en mantener los espacios naturales, fomentar el peso del sector primario en la economía isleña, limitar la sobreexplotación de los recursos hídricos, prohibir “party boats” y “beach clubs”, así como proteger la posidonia, el litoral marino o limitar al máximo la contaminación lumínica, sonora y ambiental, regular la entrada de árboles que puedan contener espécies invasoras o prohibir totalmente la urbanización en espacios naturales y proteger de manera contundente y efectiva todos los elementos patrimoniales, el PSOE ha añadido un  anexo al documento de Prou.
En él se señala que no todas las propuestas dependen competencialmente del Consell d’Eivissa, otras, deberían concretarse mejor para su cumplimiento para no contradecir la legislación estatal y la europea, como la limitación de coches en la isla o la libre circulación de personas y mercaderías entre otras.  Pedro, admitió la división de competencias y aseguró: “Consideraremos los puntos del acuerdo como cumplidos, siempre que se inste a llevarlos a cabo a las autoridades que sean competentes”.
Al finalizar su intervención, Vicent Torres,  calificó  de “lamentable” el vertido de residuos fecales en la bahía de Talamanca y añadió que algo así no debería volver a ocurrir.

Por su parte, Antoni Pedro aclaró que entre los tres partidos que ya han firmado  las propuestas no existen apenas diferencias en los documentos, agradeciendo así la voluntad de mejorar y defender la sostenibilidad de la isla.


dilluns, 15 d’abril del 2019

Debat: CREIXEMENT, FINS ON?


ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES


El proper dia 2 de maig tindrà lloc al Club Diario de Ibiza a partir de les 20 hores un debat entre els candidats a la presidència del Consell d'Eivissa, organitzat per PROU.


El títol del debat: 'Creixement, Fins on?' Centra la discussió sobre la postura dels candidats que mostren sobre la necessitat o no de seguir creixent a Eivissa o, per contra, buscar fórmules per frenar i arribar a una situació estable, de manera que pugui recuperar-se la qualitat de vida dels residents que cada vegada disminueix.
Dels vuit partits que aspiren a governar el Consell, tres d'ells, Psoe, PP, i Ciutadans participen en el debat amb el número dos de la llista, el vicesecretari d'organització i el portaveu, respectivament. Dels altres partits seran els propis candidats que explicaran el seu projecte de govern.

La Plataforma Ciutadana considera que tots els candidats haurien d'haver participat en el debat per poder oferir un punt de vista directe i contrastar idees. No obstant això, no podrà ser possible, malgrat l'obstinació mostrat per Prou en la necessitat d'assistir els candidats en persona i a les nombroses peticions fetes als partits en aquest sentit.