dimecres, 20 de desembre del 2017
Memòria d'activitats de PROU en 2017 (vídeo)
dilluns, 18 de desembre del 2017
Reunions amb els representants polítics (fotos)
Amb l'alcalde de Vila |
Amb l'alcalde de Sant Antoni |
Amb l'alcalde de Sant Josep |
Amb l'alcalde de Santa Eulària |
Amb el president del Consell d'Eivissa |
dijous, 14 de desembre del 2017
Reclamam un canvi de model
Article publicat en Diario de Ibiza
El passat 14 de novembre PROU!!! va celebrar al Club Diario de Ibiza una taula redona on s’hi varen asseure representants polítics i econòmics de l'illa: CAEB, PIME i hotelers. Quan un assisteix a aquest tipus de reunions tan freqüents darrerament, s’adona que tothom es queixa dels mateixos problemes: massificació, remor, brutor, beach-clubs, falta d'aigua, oferta il·legal, habitatge vacacional, etc.
El passat 14 de novembre PROU!!! va celebrar al Club Diario de Ibiza una taula redona on s’hi varen asseure representants polítics i econòmics de l'illa: CAEB, PIME i hotelers. Quan un assisteix a aquest tipus de reunions tan freqüents darrerament, s’adona que tothom es queixa dels mateixos problemes: massificació, remor, brutor, beach-clubs, falta d'aigua, oferta il·legal, habitatge vacacional, etc.
Una cosa veiem segura tots (i dic tots): la societat, polítics i empresaris coneixen els problemes, uns més d’aprop que altres, de la nostra illa. Com pot ser que a tots els debats i taules redones que s’organitzen, al manco als que jo he assistit, només es parli dels problemes existents, de lo bé que fa trenta anys es vivia i de la destrossa generalitzada que s’ha fet a l'illa?
Encara no he vist a cap empresari demanar disculpes per haver saturat i col·lapsat l'illa de formigó, cotxes i places turístiques. I molt menys a cap polític, sigui del color que sigui. En això sí que tots són iguals: dreta, esquerra, centre. Cal demanar disculpes i acceptar crítiques per les polítiques nefastes que s'han portat a terme durant anys i que ens han portat fins a l’actualitat, on una part cada vegada més gran i més sorollosa de la societat ha dit PROU!!.
Busquem solucions, no problemes, que aquets ja els coneixem de sobres. Reclamam als nostres polítics sobretot un canvi de model, unes propostes que ens portin a una societat més justa, a unes energies més netes, a un paisatge valorat i cuidat com es mereix, en definitiva, a una illa com tots els que l'estimem voldríem. Tan difícil és trobar les solucions i aplicar-les? Deix aquí la pregunta per si algun polític la vol respondre.
dilluns, 11 de desembre del 2017
PROU!!! denúncia cablejats i irregularitats a Dalt Vila
S'HA REGISTRAT AVUI A L'AJUNTAMENT DE VILA
(Més fotos) |
La plataforma ciutadana Prou!!!, que el passat dia 2 inicià una nova activitat anomenada Rutes Patrimonials, presenta un escrit a l’Ajuntament d’Eivissa en el qual relaciona una llarga llista d’incompliments de les ordenances i la normativa municipal recollida en el PEPRI de Dalt Vila que el grup de la plataforma pogué observar. Entre les irregularitats s’hi relacionen les següents: · Aparells d’aire condicionat instal·lats en balcons i façanes.
· Antenes que sobresurten de les façanes i terrats coronats per descomunals parabòliques.
· Rètols i tendals no concordes amb la normativa.
· Manca de neteja, sobretot en raconades que no són fàcilment observables (per exemple, darrera les portes del Portal de ses Taules!).
· Arquetes de comptadors de subministrament elèctric i d’aigua sense la preceptiva tapadora. Esteses de cables de gran agressivitat. En aquest sentit, resulta molt impactant el cablejat que “adorna” la façana principal de Can Llaudis.
· Lamentable estat d’abandó de la façana sud del Parador: escantells a la pintura; un gran rectangle de ciment (pedestal d’una grua de construcció?) al peu del mur.
· Cases en runes i barraquisme.
Cal destacar que cada deficiència o infracció va acompanyada a títol d’exemple d’alguna fotografia que els mateixos integrants del grup de socis de Prou!!! prengueren durant la Ruta Patrimonial. Prou sol·licita en el seu escrit que l’Ajuntament adopti les mesures oportunes per tal d’esmenar o fer esmenar les deficiències i infraccions relacionades, per tal de dotar Dalt Vila de la dignitat que mereix Després d’aquesta primera Ruta Patrimonial, Prou!!! es reafirma en la convicció que és important la seva tasca d’instar les autoritats a actuar amb més energia per tal de conservar en millor estat la nostra herència cultural. Estam parlant de Dalt Vila!!!
dissabte, 9 de desembre del 2017
Normes de publicació
Aquest blog està obert a opinions i comentaris del públic; no obstant això, els escrits seran revisats prèviament per tal de que compleixin amb les mateixes normes establertes a les xarxes socials de Facebook.
Els articles tenen que ser escrits en un to educat i rigorós, sense crítiques ni acusacions infundades que no es puguin demostrar. Els articles i fotografies tendrán que ser enviades per correu electrònic i sa seva publicació seguirà un ordre de recepció, quedant a criteri de PROU!!! l'acceptació o el rebuig.Normes des grups de Facebook Correu on enviar els articles
dimarts, 14 de novembre del 2017
«La solución al caos que se vive en Ibiza en verano es hacer cumplir la ley»
El caos que se vive en la isla durante el verano vuelve a quedar en evidencia durante el debate 'Turisme, cap a on anem?'
Debate. 'Turisme, cap a on anem?' era el título del debate organizado ayer por Prou!, pero más que de futuro se habló del crudo presente y de cómo, año tras año, se repite la misma situación: se produce tal colapso durante la temporada, los incumplimientos de las normas de convivencia básicas son tan flagrantes, que los residentes acaban hastiados. La solución, aseguran todos, es hacer cumplir la legislación. Otra cosa es que sea posible. (Més informació)
diumenge, 5 de novembre del 2017
PROU!!! reb es premi 'Amic de la Terra'
El premio positivo, el 'Amic de la Terra', correspondió a la plataforma ciudadana Prou!, que lucha contra la masificación turística y sus consecuencias en Ibiza. Tres representantes de este colectivo recogieron de manos de Morgan la cerámica que el artista Toniet suele realizar todos los años como trofeo de este premio, si bien esta vez había un segundo galardón: una creación artística que evoca una tortilla y que fue donada por un simpatizante de la entidad.
De esta manera, Amics reconoció a este grupo de «personas preocupadas e indignadas por la saturación, la destrucción del medio ambiente y los delitos por todas partes».
«Han salido beach clubs como setas, con una música que, quieras o no, tienes que escuchar. Casas de lujo cierran los caminos de acceso a la costa y la sensación es de que todo esto irá a más», señaló Hazel Morgan. (Més informació)
dimecres, 1 de novembre del 2017
PROU!!! Reclama l'ús públic del Moll d'Eivissa
PROU! reclama el «uso público» del puerto y mejoras para ses Feixes
La plataforma también solicita en una reunión con el Ayuntamiento de Vila la prohibición de los pisos turísticos. (Més Informació:)
dimarts, 19 de setembre del 2017
No volem més saturació de vaixells
Prou! celebra que se deniegue la autorización para construir más puertos deportivos
Reclaman al Govern que limite los fondeos en aguas pitiusas para evitar la saturación de embarcaciones
Decenas de embarcaciones fondeadas en aguas de Talamanca este verano sin ningún tipo de control pese al impacto que se ocasiona sobre la posidonia. J. A. RIERA
La plataforma ciutadana Prou! ha valorado de manera positiva que Puertos del Govern balear haya denegado la autorización para construir puertos deportivos en Portinatx y Talamanca, en Ibiza. Asimismo, han reclamado al Govern que limite los fondeos en aguas pitiusas para evitar la saturación de embarcaciones. (Més informació)
dissabte, 9 de setembre del 2017
Darrera Truitada de 2017
Decenas de miembros de PROU, contra la privatización de las playas
El colectivo celebra esta tarde su última protesta 'Recuperam ses platges amb truites pageses' en Platja d'en Bossa.
dissabte, 2 de setembre del 2017
Protecció TOTAL per a Tagomago
Prou! reclama declarar Tagomago como Parque Nacional para garantizar su protección
La plataforma denuncia la permisividad de la conselleria balear de Medio Ambiente con las fiestas en este islote. (Més informació)
diumenge, 27 d’agost del 2017
Reivindicam un Parc realment natural i sostenible
Prou! pide «respeto» para el Parque Natural de ses Salines
Unas 40 personas participan en una nueva 'truitada'. El colectivo reclama a las administraciones que erradiquen las ilegalidades en el Parque Natural (Més informació)
dimarts, 15 d’agost del 2017
Captació de gent activa
Enquestes en Facebook
Turismofòbia? De qualsevol cosa en diuen turisme
OPINIÓ / Isidor Marí
Quan comencen a proliferar els moviments
socials --com aquí la plataforma PROU!-- que qüestionen el creixement descontrolat
del turisme i les nefastes conseqüències que comporta, algun brillant
manipulador de l’opinió pública s’ha tret de la mànega això de la
“turismofòbia”, i molts repeteixen com a lloros aquesta parauleta, sigui per
inconsciència o perquè també volen desacreditar sense manies aquestes crítiques,
que en realitat són una defensa del turisme ben entès.
No negarem que alguna de les mobilitzacions
contra els excessos del turisme es pugui considerar desafortunada o
contraproduent, però això no justifica de cap manera que es pretengui
desvirtuar amb l’etiqueta de “turismofòbia” (o xenofòbia en general) totes les
mobilitzacions socials de protesta pels efectes negatius de determinades formes
de “turisme”, que en realitat no responen a les pautes del turisme normal (viatjar a un país pel gust de conèixer-lo,
com diu el diccionari).
La voluntat de manipular les coses es fa evident,
en primer lloc, per la pretensió de presentar tots aquests moviments de
protesta com a contraris al turisme en general (el mateix Rajoy ho qualificava
de disbarat i pretenia que era un atemptat global contra un sector econòmic tan
crucial com el turisme). Però encara hi ha hagut manipulacions més descarades,
assimilant totes aquestes protestes a comportaments radicals, violents, i fins
i tot afins al terrorisme. Això ja és intolerable i indignant, a més d’impropi
de cap governant responsable i capaç d’autocrítica.
Tothom que conegui una mica les dinàmiques
sociopolítiques sap que els moviments socials solen posar en evidència les
limitacions o deficiències del sistema democràtic: sorgeixen per denunciar uns
problemes que els processos polítics i administratius ordinaris no gestionen
satisfactòriament. Són senyals que reclamen reajustaments necessaris, i no és
esclafant-los com han de respondre els dirigents, sinó donant respostes
efectives als problemes denunciats.
L’evolució del turisme a Eivissa i Formentera
fa temps que suscita preocupacions, que cada vegada són més justificades i s’expressen
amb més vehemència, perquè darrerament, més que arribar a una situació límit,
ja s’han superat en molts d’aspectes els límits raonables en una economia
turística sostenible. La major part d’aquestes preocupacions neixen davant de
la pretensió que el creixement és il·limitat, cosa que a escala planetària ja
es veu que no pot ser, i en un espai reduït com el de les nostres illes resulta
escandalosament obvi.
Tot té un límit: la demanda d’habitatges a un
preu raonable no es resoldrà construint més; la saturació del trànsit no es
resoldrà multiplicant i eixamplant carreteres i camins; les mateixes aglomeracions
creixents en els espais d’interès turístic –platges, per exemple— és evident
que provoquen decepcions i desenganys en els millors turistes, que segurament
no voldran repetir experiències molestes i, lògicament, no donaran bones
referències al seu entorn. No importa allargar els exemples. Tant la població
autòctona com els visitants que busquen una estada agradable pateixen una
pèrdua creixent de benestar, encara que creixi el nombre de turistes i els
ingressos d’algunes empreses turístiques poc escrupoloses... Uns ingressos que al
final es tradueixen en un increment dels llocs de treball temporals, però no en
una millora de la retribució i de la qualitat dels contractes.
En resum, el creixement pot ser a la curta un
bon negoci per a alguns –els que no pensen en la millora del turisme i el benestar
general, sinó en tancar els ulls i omplir-se les butxaques—, però per al
conjunt de la societat pitiüsa i per al mateix futur del turisme és el pitjor
negoci que podem fer.
A més, i aquesta no és una qüestió menor, la
sobrecàrrega que representen els milions anuals de visitants per a l’entorn
natural, per als recursos hídrics, per als serveis públics, per a l’atenció
sanitària, per a la neteja, per a la gestió de residus, etc. no tenen la
compensació deguda en un sistema de finançament equitatiu i un règim econòmic
especial per a aquestes illes, sinó que, al contrari, són la regió que té el
més gran dèficit fiscal de l’Estat.
I bé: la reorientació quantitativa del turisme
és indiscutiblement un gran problema que tenim. Fa temps que es diu: hem de posar
l’accent en la captació d’un turisme de més qualitat, que no generi tants de
costos marginals i que permeti millorar i distribuir millor els ingressos. Això
no s’aconsegueix simplement apujant els preus, que ja són astronòmics i
absolutament desproporcionats amb la qualitat que s’ofereix. Un parèntesi: fa
gràcia que alguns critiquin que la taxa turística (un euro al dia) afecta la
competitivitat del sector, i que trobin normals els preus en general (per
exemple, 10 euros diaris per hamaca o para-sol).
Però el problema no és només de creixement: hi
ha un problema més gran que l’excés d’afluència de turistes, hi ha moltíssims
visitants que no responen al patró del que és un turista normal, mitjanament
interessat pel lloc que visita i raonablement respectuós amb l’entorn, amb la
societat i amb la cultura del país on va.
Eivissa (perdó: Ibiza) s’ha convertit en la
marca d’una destinació on un determinat tipus de visitants (que no mereixen el
nom de turistes) poden venir a passar uns dies de disbauxa sense límits. D’aquesta
espècie de visitants n’hi ha de potentats, que pretenen que el seu estatus
econòmic els dona dret a fer qualsevol cosa (i moltes vegades se’ls demostra i
poden comprovar que efectivament és així). I també n’hi ha –en quantitats ingents—
de visitants “a preu fet”, que procuren concentrar les despeses en la gresca
musical, alcohòlica i estupefaent, i poca cosa més. Uns i altres són autèntics
depredadors de l’entorn, de la tranquil·litat, de la neteja, de la convivència...
i no sols amarguen la vida als naturals del país, sinó precisament també al
tipus de turisme que voldríem tenir.
He sentit moltes voltes l’argument que a
Eivissa tots els estils de visitant són compatibles i complementaris.
Absolutament fals. Hem vist com retrocedia i s’extingia el turisme familiar
(germànic, per exemple) a mesura que proliferaven els grups de visitants tan
jóvens com desconsiderats.
Ho diré més clarament: els que practiquen la
turismofòbia i donen lloc a la fuga del millor turisme són els que promouen
l’arribada massiva i creixent de desaprensius –siguin rics o no—que només
beneficien algunes empreses sense escrúpols i originen perjudicis al mateix
turisme que necessitam. No volem visitants i empreses que liquiden sense manies
el turisme autèntic. Són ells, els que fan fugir els turistes. Ells són la
turismofòbia. Prou de manipular el sentit de les protestes contra aquesta
plaga. Sí, PROU!
dissabte, 12 d’agost del 2017
Platges com espai públic
'Truitada' de Prou! en la playa de Talamanca
El colectivo Prou! elige la playa de Ibiza para su quinta actividad de protesta y reivindicación del litoral de las islas como espacios públicos (Més informació)
dissabte, 29 de juliol del 2017
Truitada contra sa remor
PROU protesta contra el ruido en Cala Molí
Decenas de personas protagonizaron una protesta pacífica en Cala Molí para criticar la masificación y la expulsión de los residentes de la costa. (Més informació)
dijous, 27 de juliol del 2017
Todos a una
El pasado
viernes fuimos a pasear por el puerto de Ibiza. Ese día había ball pagès en es Martell, así que
decidimos pararnos a mirar. Mientras esperábamos a que llegara sa Colla de Vila
nos sentamos en un banco, desde el cual pudimos observar a unos “individuos”
que hacían todo lo posible para llamar la atención desde su yate. Cuando el
grupo folclórico se disponía a empezar, los personajes del yate pusieron su
música tan fuerte que apenas se podían escuchar las flaütes y las castanyoles
del grupo. Ante la estupefacción de los allí presentes, una mujer rompió a
gritar“FORA!”. A partir de ese
momento los gritos y silbidos estaban servidos. Por suerte, entre peinetas y “fuck you”, bajaron el volumen de la
música, pero no por ello dejaron de molestar.
Nos mostraron que ellos están ahí y que pueden pisotear nuestras tradiciones con su música y sus formas, pero esta vez no lo consiguieron. Parece que últimamente nos callamos ante los abusos, alegando que “vivimos del turismo”, pero existe una fina línea que separa el vivir del sobrevivir. El viernes vimos, una vez más, cómo hinchaban el pecho y se intentaban imponer; remarco el intentar, porque no lo hicieron. Gracias a la reacción de los que querían disfrutar del ball pagès se consiguió una pequeña victoria. Una victoria ejemplarizante para los que callan ante los atropellos que sufrimos cada temporada.
Nos mostraron que ellos están ahí y que pueden pisotear nuestras tradiciones con su música y sus formas, pero esta vez no lo consiguieron. Parece que últimamente nos callamos ante los abusos, alegando que “vivimos del turismo”, pero existe una fina línea que separa el vivir del sobrevivir. El viernes vimos, una vez más, cómo hinchaban el pecho y se intentaban imponer; remarco el intentar, porque no lo hicieron. Gracias a la reacción de los que querían disfrutar del ball pagès se consiguió una pequeña victoria. Una victoria ejemplarizante para los que callan ante los atropellos que sufrimos cada temporada.
Hemos
llegado a un punto en el que no podemos esperar que las autoridades nos salven
del desastre. Dejarán que el barco se hunda con nosotros dentro, mientras ellos
se ponen a salvo. Es nuestra obligación, como habitantes de esta isla,
proteger el medio y la cultura que nos vio nacer o nos acogió. Desgraciadamente, es mucho más fácil quedarse callado y que
hagan el trabajo los otros. Así no vamos a ninguna parte. Sólo nosotros, todos
a una, podemos detener este continuo abuso.
dissabte, 22 de juliol del 2017
PROU! denuncia ante el Consell el ruido que generan los locales de ocio en Ibiza
La plataforma le transmite a la institución el "malestar creciente" que provoca en lso ciudadanos tanta contaminación acústica.
La Plataforma PROU! ha registrado en las oficinas del Consell de Ibiza varias denuncias dirigidas al Govern, al Ayuntamiento de Sant Josep y al propio Consell sobre el "malestar creciente" que origina la contaminación acústica de los locales de ocio de la isla, en especial los situados en el municipio josepí. (Més informació)
divendres, 14 de juliol del 2017
Contra sa privatització de es Jondal
PROU! convoca en la playa de Cala Jondal su tercera 'Truitada' reivindicativa
La plataforma protesta así contra la «semiprivatización» del litoral por parte de los 'beach clubs'. (Més informació)
diumenge, 2 de juliol del 2017
Truitada a Cala Bassa
Reencuentro con Cala Bassa en la segunda jornada reivindicativa de Prou!
Más de 40 personas denuncian la «semiprivatización» de las playas de la isla (Més informació)
dissabte, 17 de juny del 2017
PROU!!! Inicia ses Truitades
Prou propone recuperar las playas con juegos y tortillas payesas
La plataforma Prou pone en marcha a partir del domingo 18 de junio, la campaña 'Recuperam ses platges amb truites pageses', una iniciativa para reivindicar las playas por parte de los ibicencos y residentes de la isla. La campaña está pensada para desarrollarse como una actividad entre familiar, lúdica y reivindicativa con el fin de conseguir que las playas vuelvan a poder ser disfrutadas en familia, «algo que en los últimos años se ha vuelto muy difícil en algunas de las más concurridas de las isla», señalan desde Prou. (Més información)
dimecres, 14 de juny del 2017
Reunió amb so batle de Sant Antoni
Prou! pide a Pep 'Cires' que acabe con los 'party boats'
La plataforma contra la masificación se reúne con el Ayuntamiento para reclamar que se prohíban más bares y bodegas. (Més informació)
dilluns, 5 de juny del 2017
Saturació a ses carreteres d'Eivissa
Prou! pide reducir la flota de vehículos de alquiler al 50% en lbiza y Formentera
La "creciente" presión humana sobre el territorio durante la temporada turística provoca una sobresaturación de la red viaria, señalan. (Més informació)
dimecres, 17 de maig del 2017
Denuncies de obres a sa costa
Prou denuncia la privatización de tramos del litoral en Cala Llenya y Cala Mestella
Detectaron a comienzos de mayo una serie de obras que podían suponer la posib(Més informació)
le privatización de tramos de costa.
dimarts, 2 de maig del 2017
Les Pitiüses des de fora
Opinió
Fa uns mesos varen passar les vacances
de Nadal. Ara torna l’estiu. Com cada
any, gairebé tots els eivissencs i formenterers residents fora de l’illa haurem
viatjat per passar les festes amb la família. Hem estat a ca nostra en dies tan
assenyalats prop de la família i dels amics. Hem passejat pels carrers humits,
pels camins entre parets de pedra seca, pels porxos de les esglésies o
simplement hem badat en una terrassa gaudint d’aquesta terra que tant estimam. Tots
hem pensat que la pau que es respira a l’hivern res té a veure amb el disbarat
i el descontrol que patim quan venim a passar les vacances d’estiu. No obstant,
ara tornarem. És la nostra terra.
Alguns de nosaltres ja fa molts anys que
vivim en altres indrets del món. Tantes vegades de retornar a la terra ens ha
procurat una eina d’autoprotecció per enfrontar-nos al desgavell que trobam a
l’estiu: la família i els amics. Visitar els pares, dinar a casa d’un germà,
sopar amb aquell amic... Aquesta és la nostra vida a l’estiu. Coincideix, s’ha
de dir, que la majoria dels illencs treballa, va rendit de feina, i disposa de
poc temps per a l’esbarjo, la conversa amistosa, les rialles franques, si no és
robant-lo al merescut descans.
L’explotació turística de les nostres
illes ha arribat al seu límit, pensam molts. D’altres, que ja fa anys que el va
sobrepassar. Quan a l’estiu retrobam els nostres familiars i amics notam
fàcilment l’estrès i el cansament que s’instal·la al seu cos. I no viuen intranquils
únicament per la feina. Els illencs estam avesats al treball dur. La nostra
tradició secular ha convertit el treball en cultura pròpia, és la nostra manera
de ser i de viure. Del que més es queixen és del guirigall dels carrers, dels
embussos a les carreteres, de no poder dormir per mor dels establiments
sorollosos, de la gresca contínua. La fama de l’illa basada en “aquí tot és
permès” els està afectant seriosament. Què en queda de l’illa de la calma?
Eivissa i Formentera eren, fa només
cinquanta anys, terra de persones esforçades que convivien en una economia de
subsistència, de pràctic consum intern, i on tothom es coneixia. Les arrels
històriques, la manera de ser, dotaven les nostres gents d’una xarxa de
relacions, d’una cohesió que facilitaven la vida tranquil·la i serena. En
aquest marc, l’arribada del turisme de masses allà cap els anys seixanta va
significar la millora de les condicions materials i una certa riquesa repartida.
Molts eivissencs que havien emigrat per necessitat, retornaven a la terra. Les
infraestructures necessàries per a l’explotació turística facilitaven la vida
de tothom. El repartiment democràtic dels beneficis era evident. Tothom
progressava. Però, paradoxalment, aquell progrés poc a poc es va anar
convertint en una sort de Conte de
s’enfadós: com que creixia el turisme, calien més infraestructures, més
serveis al turista, més negocis; com que hi havia més negocis, calia més mà
d’obra; com que hi havia més gent, calien més cases; com que calia construir, havia de venir més mà
d’obra, calien més negocis, calien més turistes... Sembla com si per aquest
remolí no hi hagués aturador.
El creixement continu, diuen alguns, és la
font de riquesa i progrés econòmic de les nacions, però si es dóna en un espai
físic finit i amb recursos limitats, diuen altres, com ara el món, el resultat
pot ser catastròfic. Cal buscar l’equilibri entre el progrés i el no esgotament
dels recursos. I si pensam en les Pitiüses? El turisme és el manà de les nostres
illes. Cal cuidar-lo, preservar-lo, mirant d’assegurar un futur digne i
profitós als illencs de demà. Ningú no ho dubta. S’equivoca qui digui que el
turisme és nociu per a la nostra terra. Ara bé, el desenvolupament d’aquesta
indústria fins avui ha transcorregut, amb encerts i errades, per camins lògics
en una societat de l’entorn socio-econòmic occidental. Es tractava d’un
creixement beneficiós que procurava benestar generalitzat a la majoria, que
enriquia a una minoria i feia multimilionaris a un grup selecte. Tot normal al
nostre món, desgraciadament. Ara, les crisis polítiques de les ribes orientals
i meridionals de la Mediterrània, juntament amb els nous models econòmics del
món global han abocat a Espanya un enorme flux de viatgers i han posat en evidència
els perills que afrontam. Els diaris no fan altre que pregonar els rècords
batuts. Moltes empreses internacionals han vist la possibilitat d’augmentar els
seus beneficis de manera ràpida i contundent. N’hi ha prou donant una mirada a
les pàgines que anuncien pisos en lloguer. Quan busques qui és el propietari
sovint et trobes una empresa amb seu a Singapur, Londres o Milà. Si miràssim
altres sectors del negoci hostaler, ben segur hi trobaríem el mateix. Es tracta
d’un capital que només especula, que només pensa en el seu profit i que, si tot
esclata, se n’anirà. Una gran part del negoci turístic ja fa temps que no és en
mans de la gent de l’illa, sinó d’empreses foranes, sovint multinacionals o
simplement fons d’inversió a la caça del negoci que més lucre proporcioni. I tots
sabem que el capital especulatiu practica l’estratègia de la terra cremada, impròpia
dels negocis sostenibles .
El creixement continu i només mirar el
benefici immediat poden portar a la sobreexplotació de l’espai físic, dels
recursos naturals i socials de l’illa i, conseqüentment, a la destrucció de la indústria
que ha procurat progrés als illencs. Quin atractiu turístic podran oferir Eivissa
i Formentera quan el preciós paisatge de cales d’aigües turquesa, petites
muntanyes de pins, planes rurals de terra roja, garrovers, ametllers i figueres
ja no hi sigui o s’hagi malmès en gran proporció? Quin atractiu oferiran les
nostres illes quan la cultura d’una gent amb llengua pròpia i amb un tarannà
dibuixat secularment per les tradicions hagi desaparegut i tot sigui igual que
en qualsevol altre lloc del món? L’atracció turística depèn de la indústria que
proporciona els serveis. Això és ben cert, però sense paisatge natural i humà
no hi ha res a fer. La festa, les discoteques, el “aquí tot hi val”, etc. no
són prou atractiu. Se n’aniran a un altre lloc. No posar límit al creixement
pot abocar les nostres illes a la depressió. No serà avui, ni demà. Quan?
Quants d’hotels, quants de pisos en
lloguer turístic, quants de passatgers a l’aeroport i al port, quants de cotxes
circulant, quantes macro-discoteques, quants de restaurants, beach-clubs o quioscs a peu de platja
poden suportar les illes? Cal que els tècnics experts estableixin el límit que
no es pot traspassar, si és que no ha succeït ja. I caldran també polítics
valents i compromesos que facin complir les normes establertes i implantar-ne
de noves per a preservar la riquesa de les illes. Si es rodola cap a la
sobreexplotació dels recursos naturals, el menyspreu dels cabdals humans i
l’oblit de les arrels culturals i històriques només per un anhel de creixement i de lucre, Eivissa i Formentera corren un seriós perill de
retrocés. Quan?
Per això, les persones que firmam aquest
escrit, membres i simpatitzants de PROU! residents a Barcelona, Madrid,
Cincinnati, Girona, Granada, Palma, Murcia, etc., des de la nostra diversitat
ideològica i cultural, volem fer arribar a la resta d’eivissencs i formenterers
la preocupació que sentim pel futur físic, mediambiental i cultural de la
nostra terra o, el que és el mateix, pel benestar de tots els illencs.
GRUP
PROMOCIÓ EXTERIOR PROU--Frederic Bofill Torres, Enric Ribes Marí, Miguel
Roig-Francolí Costa, Anna Torres Tur, David Palau Escandell, Andreu
Carles López Seguí, Helena Zapater Hernández, Nuria Juan Costa, Joan Ferrer
Costa, Josefa Roig Tur, Carme Planells Muntaner, Nieves Guasch Guasch, Cristina
Torres Costa, Raúl Domínguez Tur, Isabel Pérez Palerm, Pablo Sanz Alguacil. Ana
María Rebollo Laserna, Alba Pallás Escandell, Isabel Pérez Palerm, Agnès Roig
Marí, Javier Calbet Roig, Llorenç Pedro Rodríguez.
dimarts, 25 d’abril del 2017
Conunicat sobre el Port d'Eivissa
Srs. President del
Consell Insular d’Eivissa, Alcalde de Vila i Director de l’Autoritat Portuària
d’Eivissa.
Davant les notícies
aparegudes a la premsa sobre les obres i els usos de Es Moll de Vila, PROU!
Pitiüses en acció vol manifestar:
Des de fa molts anys, Es Moll és un espai
públic molt estimat per la gent de Vila i constitueix l’autèntic passeig
d’estiu de les famílies. Per això, no podem acceptar la privatització d’aquest
ús popular d’un espai tan significatiu de la ciutat.
Les modificacions que ha sofert Es Moll des
que s’han volgut canviar els seus usos nàutics fan evident la desconsideració i
indiferència de les institucions encarregades de vetllar pels interessos
populars. En particular l’Autoritat Portuària que, passa a passa, ha anat
remodelant tota la badia d’Eivissa i farcint-la d’instal·lacions pensades per
al lucre d’empreses i particulars, desdenyant en bona part els interessos
generals.
Es Moll forma part de Vila i els ciutadans
així ho senten. Mostra d’això n’és que ja en èpoques predemocràtiques hi va
haver mobilitzacions en defensa de La Bomba, és a dir, de mantenir aquest espai
tal com el vàrem rebre dels nostres majors.
Després des disbarat de la construcció del
nou port de passatgers i mercaderies al Botafoc que ha modificat
substancialment el paisatge natural, urbà i humà de la ciutat -darrerament hem
sabut que amenaça l’estabilitat de les muralles-, podem entendre que es vulgui
donar un ús nàutic a Es Moll, però no s’ha de prescindir de l’ús popular
tradicional dels que vivim a Vila i a tota l’illa. Es per
això que no podem acceptar:
1. L’ús exclusiu per a iots de
gran eslora d’aquesta part del port. Sempre ha set
punt d’arribada i sortida de passatgers i, des de fa anys, amarrador de petites
embarcacions particulars -llaüts, llanxes i iots de petita eslora-. No veiem la
necessitat de canviar aquest ús. Si els grans barcos tenen dificultats per
atracar a Es Moll, no veiem per què s’ha d’arraconar la resta de transport de
passatgers -tant regular, com discrecional-.
2. El tancament discriminat a la
circulació de vehicles. Si ha de mantenir el seu
caràcter de passeig popular, entenem que es limiti la circulació, permeten només
l’entrada de vehicles als veïns, als taxistes i als professionals del transport
-en horari limitat- per al subministrament
als negocis de la zona. Mai, però, que només es permeti la circulació d’automòbils
al servei dels propietaris o usuaris dels grans iots que hi puguin atracar.
Molt menys que s’estableixi una mena d’encobert carril exclusiu per a ells.
Volem passejar, com ho hem fet sempre, per tota l’amplada de Es Moll i,
especialment, per la vora del mar.
3. La segregació amb barreres
físiques d’espais destinats a la gent dels iots i als ciutadans. Que feim pudor els eivissencs? Suposem una molèstia que s’ha d’allunyar
de l’exquisidesa dels multimilionaris? Els habitants de Vila i els turistes que
visitin Es Moll han de poder passejar-hi sense cap més limitació que la pròpia
seguretat.
4. La destinació a usos
privatius de qualsevol classe de construcció o servei que s’estableixi a Es
Moll (estam pensant en Es Martell). Tot negoci o establiment obert al port ha d’estar destinat al
públic en general, llevat que siguin oficines per a la gestió administrativa o
logística de les instal·lacions.
dimecres, 19 d’abril del 2017
Reunió amb so batle de Sant Josep
PROU rechaza los 'beach clubs' de ses Salines
El colectivo ciudadano exige más control de las emisiones de sonido y las concesiones de hamacas en el Parque Natural. (Més informació)
dimecres, 12 d’abril del 2017
Fora discoteques de platja de ses Salines
Prou! pide la prohibición de los beach clubs en el Parque Natural de Ses Salines
El colectivo ha denunciado, además, la saturación del tráfico y los atascos en algunas playas
Representantes de la plataforma ciudadana Prou! han exigido al Ayuntamiento de Sant Josep medidas de control contra el ruido, las obras ilegales, el exceso de hamacas y otras posibles irregularidades que puedan detectarse en el municipio. Asimismo, han pedido la prohibición de los beach clubs en todo el ámbito del Parque Natural de Ses Salines. (Més informació)
diumenge, 26 de març del 2017
Més inspeccions i vigilància
Prou! insta a aplicar la ley para acabar con la sensación de impunidad en la isla
La plataforma pide más inspecciones y vigilancia para aplicar las leyes sobre ruido, vivienda y circulación
Prou! Pitiusas en Acció insta a las instituciones públicas de las islas, especialmente al Govern balear, al Consell de Ibiza y los ayuntamientos, a llevar a cabo «más inspecciones, más vigilancia y más denuncias de todos los incumplimientos» de las normas sobre ruidos, tráfico, disciplina urbanística y alquiler turístico, que desde la plataforma aseguran que se producen «de forma cada vez más reiterativa e impune» en la isla. (Més informació)
Subscriure's a:
Missatges (Atom)